Često su negativne misli te koje ometaju javni nastup na engleskom jeziku. Mogu imati toliko negativan uticaj, da sva ona gramatika i vokabular koje ste strpljivo učili padaju u vodu. Zato, nije dovoljno samo učiti jezik kroz reči i gramatička pravila, već zaviriti i u onu pozadinu – unutrašnje faktore koji imaju presudan značaj, a da mi toga nismo ni svesni. Rad na samopouzdanju i rad na sebi mogu pomoći u ovom slučaju.


Naše misli imaju neverovatnu moć, ali ako naučimo da ih kontrolišemo, moć je u nama. ⁣Dobro bi bilo razumeti odakle te misli dolaze i najpre ih osvestiti. Svaki izlazak iz zone komfora (a javni nastup na stranom jeziku za mnoge ljude to i jeste) predstavlja emocionalnu pretnju za naš mozak. Pali se alarm i osećaj panike raste u nama. Da bismo imali više samopouzdanja, potrebno je zapravo prepoznati taj trenutak i naučiti da se izborimo sa takvim mislima.

Ali kako?⁣

U jednoj rečenici – negativne misli (Meni ne idu jezici; stalno grešim; izblamiraću se) treba da zamenimo pozitivnim.⁣ Zvuči jednostavno?

Kao što je učenje jezika proces i ne postoji čovek na ovoj planeti koji je jezik naučio preko noći, tako je i rad na sebi i svojim uverenjima, samopouzdanju i veštinama javnog nastupa proces.


⁣Evo nekih coaching alata i vežbica koje će pomoći 👇🏼⁣

1) Vodite dnevnik lepih misli (pišite o svojim uspesima koliko god oni mali bili). ⁣
2) Radite vizuelizacije i zamišljajte najbolji mogući ishod.⁣
3) Prihvatite izazove i učite iz svojih grešaka.⁣
4) Ubacite ‘još uvek’ u svoj rečnik. Ako nešto trenutno ne možete, recite sebi da još uvek niste to savladali i da vam samo treba vremena.⁣
5)Fokusirajte se na proces učenja, a ne na konačan rezultat. Ako čekate momenat da ostvarite svoj jezički cilj, mnoge prilike će vam usput promaći.⁣
6) Redovno popunjavajte vodjeni dnevnik za učenje jezika.

Svaku od stavki redovno ponavljati. Tek kada učenju jezika pristupite na ovakav način (začinite ga sa malo coaching alata i vežbica) možete da očekujete da će vaš strah od javnog nastupa na stranom jeziku polako biti sve manji i manji.