Imate li tremu pred sastanak/prezentaciju/javno izlaganje na engleskom jeziku?

Većina učenika iz velikih kompanija sa kojima radim izgovori tu rečenicu na prvoj Language coaching sesiji, a na kraju saradnje merimo uspeh po tome kako se osećaju pred javni nastup na engleskom, a ne rezultatima na testu.

Dobra priprema je pola posla i može nam pomoći da koliko toliko osećamo kontrolu nad situacijom.

Evo koraka za dobru pripremu:

1) Pronadjite fiksne fraze i izraze koji će vam pomoći u izlaganju. Ne samo da će vam biti lakše da izlažete, već će oni koji vas slušaju moći da vas lakše prate. Ovo je naročito bitno ako vaš nivo poznavanja jezika nije visok. Fiksnim frazama ćete obogatiti svoj vokabular i zvučati mnogo profesionalnije.

2) Snimajte svoj glas dok uvežbavate prezentaciju.

3) Vežbajte ispred ogledala.

4) Zamolite prijatelja ili profesora da vas sasluša i da vam fidbek. Vežbajte najpre u poznatom okruženju.

5) Kada pogrešite, nemoj da odustajete. Ispravite se i nastavite dalje. I najbolji govornici, naprave grešku, zastanu i ponove rečenicu.6) Vizualizujte najbolji mogući ishod. Zamišljajte trenutak kada završite nastup, kada vam svi prilaze i čestitaju.

7) Pripremite se za pitanja. Ako se plašite da nećete moći da odgovorite ,pripremite fiksne fraze da kažete da ćete odgovor dati kasnije ili da je možda bolje da neko drugi odgovori na to pitanje.

8) Promenite negativna uverenja da će svi da komentarišu vaš akcenat, izgovor, izlaganje i ne razmišljajte o drugima. Budite sebi najbolji prijatelj.

9) Isplanirajte dobru nagradu za sebe kada se nastup završi.


10) Pripremite sve dan ranije i dobro se naspavajte. Ništa ne ostavljajte za poslednji trenutak.